GSRT © 2008 • Fysiotherapie • Training

     

De Lies

 

 

Als ik dit schrijf sneeuwt het buiten en ik moet een beslissing nemen of ik wel ga lopen. Ik weet echter dat een gladde ondergrond bij uitstek een oorzaak is om een liesblessure te krijgen. Dus maak ik de keuze vandaag niet hard te gaan lopen maar een heerlijke wandeling in het bos te gaan maken.

 

De lies is misschien wel de moeilijkste regio wbt. blessures in het lichaam. De reden is dat vele problemen in vele gebied een uitstralingsmogelijkheid hebben in de lies. Het is dan ook geheel niet zeker dat de gelokalizeerde pijn overeenkomt met de plaats van de oorzaak.

Overbelasting en verrekking van de lokale spieren (buikspieren en adductoren) zijn de meestvoorkomende lokale oorzaken. (Bij het lopen treedt de verrekking met name vaak op bij gladde ondergrond als “uitglijden”en overbelasting door het steeds weer corrigeren.)

De overbelasting kan zo wel direct als indirect optreden. Bij indirect moet je denken aan gevolgen van een slechte spierbalns of afwijkingen van heup, knie of voet. (beenlengteverschil)

Veel moeilijker te ontdekken (diagnostizeren) zijn de oorzaken die uitstralen in de lies. Hierbij moet je denken aan de buikwand (liesbreuk), heupgewricht, organen of de wervelkolom inkl. bekken als directe “boosdoener”.

De lokale en niet-lokale oorzaken veroorzaken vaak dezelfde klachten. Daarom is een uitgebreid onderzoek (differentiaal-diagnostiek) hier een must.

Belangrijk bij liesklachten (ook licht, beginnend) is dat je snel specialistische hulp erbij haalt. De kans dat deze blessure chronisch wordt is erg groot.

Ter preventie van de liesklacht is een goede warming-up en cooling-down onontbeerlijk. Bij koud weer is het zinvol een extra warme tight of een half lange tight onder je kleding aan te trekken. Probeer het schoeisel aan de bodem aan te passen; Draag bij nat,modderig weer schoen met goed profiel zodat deze niet te veel wegglijden. Een goed spierapparaat rondom rug-bekken is een voorwaarde.

En als het erg glad is, bedenk of je gaat hard lopen of toch een mooie wandeling in het bos gaat maken.

 

Samenvattend: Liesklachten zijn een zeer moeilijk probleem, dat vaak onderschat en daardoor chronisch wordt. Voor de behandeling is uitgebreide, vakkundige differentiaal diagnostiek een verplichte basis.

 

Anton Engels

Sportfysiotherapeut